juni 12, 2024

Pauw Kraan Vervoer

Vervoer en Logistiek

De geschiedenis van het leasen

Auto Leasen 2

Of het gaat om een Kia EV6 Lease of een BMW M klasse, tegenwoordig kun je bijna elke auto leasen en vaak wordt het woord dan ook leasen geassocieerd met het leasen of huren van een auto. Toch is het fenomeen leasen daar niet begonnen. Het concept leasen gaat al 4000 jaar terug, in Mesopotamië. Hier konden de eerste boeren grond en land leasen, niet alleen grond maar ook werktuigen werden geleased, hiermee konden de boeren gewassen verbouwen en deze juist weer verkopen. Het werd gezien als een kleine investering. Later kenden de grieken en romeinen een zelfde concept voor grond, maar ook voor persoonlijke eigendommen. Sommige beschavingen gebruikten de leaseconstructie ook voor schepen. De eerste grootschalige leaseconstructie kwam op in de Verenigde Staten, niet met auto’s of grond, maar voor naaimachines. Voor een aanbetaling van 5 dollar en een maandelijks bedrag voor 5 dollar kon men een naaimachine leasen. Aan het einde van het contract had men de kans de naaimachine te kopen.

 

De autolease

De auto lease kwam in de jaren tachtig op in Nederland, eerst werkten verschillende bedrijven samen om een leaseconstructie mogelijk te maken, later kwamen er ook bedrijven die zich ging specialiseren in het leasen van auto’s. Sinds 2016 is er in Nederland een speciaal keurmerk opgericht voor private lease auto’s. Zo moet de aanbieder van een Kia EV6 Lease geregistreerd staan in het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit is gedaan om de leasemarkt open, duidelijk en transparant te houden voor de consument. Het juridische eigendom van de auto gaat echter nog steeds niet over op de consument.

 

De toekomst

In de toekomst zal het fenomeen leasen zich steeds meer uitbreiden. Op dit moment is het leasen van een auto het bekendste, maar men kan ook bijvoorbeeld scooters leasen. Ook in de zakelijke hoek is het een steeds populairder wordend fenomeen. Zo kunnen bedrijven in de horeca hele keukens leasen, maar ook bijvoorbeeld keukenapparatuur. Er komen steeds meer leasebedrijven bij, steeds meer merken zijn beschikbaar en steeds meer mensen kiezen voor gemak. In de Verenigde Staten koos 25% van de mensen in 2016 al voor een leaseauto. De afgelopen jaren is de markt al verdubbeld, de verwachting is dat steeds meer mensen spullen en voertuigen zullen leasen.