juni 12, 2024

Pauw Kraan Vervoer

Vervoer en Logistiek

Lees onze handige tips en trucs als je een motorjas wilt kopen

Je mag pas op een motor rijden als je in het bezit bent van een geldig rijbewijs A, maar je moet aan meer verplichtingen voldoen. Zo ben je verplicht om motorkleding te dragen die voorzien is van CE-gekeurde protectoren. Speciale motorkleding zorgt er namelijk voor dat je zowel comfortabel als veilig op een motor kunt rijden. Als je normale kleding draagt riskeer je niet alleen serieuze verwondingen, maar ook torenhoge boetes! Dat wil je natuurlijk voorkomen. Het beste wat je kunt doen is om eerste een comfortabele en geschikte motorjas te kopen en hier passende kleding bij uit te zoeken. In onze blog vertellen we meer over de jassen en jacks die je kunt aanschaffen.

CE-level 1 of 2

Een goede en veilige motorjas heeft CE-gekeurde protectoren. Deze jassen zijn niet alleen comfortabel, maar garanderen ook jouw veiligheid wanneer je op de motor zit. De protectoren zorgen voor een minder grote impact wanneer je valt of uitglijdt. Ze zitten doorgaans in de ellebogen en op de schouders verwerkt, maar je kunt ook kiezen voor bescherming van de rug de borst. Let er ook altijd op dat je kiest voor kleding met CE-levels 1 of 2. Waarbij CE-level 2 de meeste bescherming biedt. 

Reflecterende details

De reflecterende details op een motorjas zijn belangrijk, omdat je dan goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Vooral al het donker wordt of al donker is. Je kunt in de avond of nacht prima rijden, maar dan is een jas met deze reflectoren wel enorm belangrijk. Vrijwel iedere motorjas is hiermee uitgerust, maar er zijn wel een hoop modellen waarbij ze iets netter en subtieler zijn weggewerkt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je een minder aantrekkelijk model hoeft te kiezen, omdat je veiligheid belangrijker vindt dan hoe het eruit ziet. Je kunt dit prima combineren!

Verschillende modellen motorjassen

Een motorjas zijn in verschillende modellen verkrijgbaar en de keuze die je maakt is deels afhankelijk van hoe praktisch de jas is en voor welke stijl je kiest. Je hoeft je zeker geen zorgen te maken over het ruime aanbod, want jassen zijn in verschillende vormen, maten en kleuren verkrijgbaar. Zo vind je altijd wel een exemplaar die naar jouw smaak is. Kies bijvoorbeeld voor een stoer leren jack, een jas met een hoodie of een jas die veel overeenkomsten heeft met bijvoorbeeld een geruit overhemd.

Verschillende soorten motorjassen

De verschillende soorten jassen maken de keuze iets lastiger, maar de motorjas die je kiest is afhankelijk van de weersomstandigheden waarin je wilt rijden. Het is belangrijk dat je het op een motor nooit te warm of te koud hebt. Je hebt dus in de regel ook meerdere jassen nodig als je het hele jaar motor rijdt. In de winter heb je meer baat bij een goede winterjas van textiel terwijl je in de zomer weer meer profijt hebt van de zogenaamde doorwaai jas. Leren jassen worden ook vaak gekozen ondanks dat de jas van textiel in populariteit toeneemt. Dat wil niet zeggen dat een leren jas of jack populair is en blijft en dat heeft vooral te maken met het comfort en het stoere uiterlijk.