juni 12, 2024

Pauw Kraan Vervoer

Vervoer en Logistiek

Optimaal je motor verzekeren hoeft zeker niet moeilijk te zijn

Het eerste wat je moet doen nadat je ervoor hebt gekozen om een motor te kopen is deze laten verzekeren. Een motor verzekeren is belangrijk omdat hier een wettelijke verplichting voor geldt. Deze wettelijke verplichting wordt wel enkel en alleen opgelegd voor de zogenaamde WA-verzekering. Met andere woorden, het afsluiten van één van de uitgebreidere motorverzekeringen die er bestaan is een mogelijkheid, maar is nooit verplicht. Dat gezegd hebbende kan het zeker wel interessant zijn. Dit niet in het minst omdat je anders alleen maar kan rekenen op een dekking van schade die je aanricht aan derden. In ieder geval, zou jij graag meer te weten willen komen over hoe je optimaal je motor kan verzekeren? Dan moet je absoluut zeker verder lezen!

Wat moet je in eerste instantie weten over een motor verzekeren?

Laat ons beginnen bij het begin. In eerste instantie is het zo dat je, je er bewust van moet zijn dat een motor verzekeren bij wet verplicht is. Dit geldt voor alle gemotoriseerde voertuigen die in Nederland (evenals eigenlijk in zowat de rest van Europa) in het verkeer worden gebracht. Deze verplichting is echter wel slechts beperkt tot de zogenaamde WA-verzekering. Dit is de verzekering die ervoor zorgt dat de schade die je met jouw motor aanricht aan derden kan worden verzekert. Deze standaard verzekering is vrij beperkt, maar dat maakt ze ook financieel zeer toegankelijk.

Naast bovenstaande is het verzekeren van een motor altijd iets waar je even de tijd voor moet nemen om erover na te denken. Dat als gevolg van verschillende zaken. Het gebeurt in de praktijk zeker niet zelden dat mensen een motorverzekering afsluiten waarvan achteraf blijkt dat deze helemaal niet interessant is. Dat kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld maar eens aan het feit dat de verzekering veel te beperkt kan zijn wat als gevolg heeft dat ze bijvoorbeeld niet in elke gewenste situatie een bepaalde dekking kan voorzien. Je motor verzekeren is dus zeker niet iets wat je zomaar even snel hoort te doen, integendeel.

Een motor verzekeren kan op drie verschillende manieren

Nu je bovenstaande weet is het interessant om even specifiek te gaan kijken naar de verschillende mogelijkheden waar je voor je motor verzekeren voor kan kiezen. Wanneer we dat doen kunnen we natuurlijk al nagenoeg meteen vaststellen dat er een keuze kan worden gemaakt uit niet minder dan drie verschillende soorten motorverzekeringen. In eerste instantie is er zoals reeds vermeld de gewone WA-verzekering. Dit is de minimale verzekering die altijd moet worden afgesloten. Dat is echter niet alles. Daarnaast is het namelijk eveneens zo dat je er rekening mee zal willen houden dat er ook nog zoiets bestaat als twee uitgebreide verzekeringen. Denk wat dit betreft specifiek aan:

  1. De WA+ beperkt cascoverzekering;
  2. De WA+ volledige cascoverzekering;

Voor de WA+ beperkt cascoverzekering voor je motor geldt dat ze boven op de WA-dekking ook nog twee extra dekkingen voorziet. Het gaat hierbij dan niet alleen om de dekking tegen schade veroorzaakt door een brand of explosie, maar ook door geleden schade als gevolg van een diefstal. Voor bijzonder veel mensen wordt deze verzekering bestempeld als de gulden middenweg. Het hoeft dan ook zeker niet te verbazen dat op deze manier een motor verzekeren erg populair is.

Je motor verzekeren door middel van een allriskverzekering

De meest complete optie waarover je beschikt is het afsluiten van een zogenaamde allriskverzekering. Je motor verzekeren door middel van deze verzekering is in eerste instantie uiteraard vrij duur. Dat hoge prijskaartje is echter het gevolg van een ronduit uitmuntende dekking. Niet alleen kan je hierbij immers rekenen op de aanwezigheid van de standaard WA-verzekering, wat namelijk bovendien ook te denken van de WA+ beperkt en WA+ volledige cascodekkingen? In het bijzonder deze laatste zorgt ervoor dat je motor allrisk verzekeren zeer interessant kan zijn. Ook de schade die je namelijk per ongeluk toebrengt aan je eigen motor is hierdoor immers verzekert.

De allriskverzekering voor een motor is een uiterst complete verzekering die je precies die gemoedsrust kan bieden waar je naar op zoek bent. Heb jij ervoor gekozen om een financiering voor je motor af te sluiten? Ook dan kan de allrisk een absolute aanrader zijn om af te sluiten.

 

Diks.nl – De vergelijker voor uw verzekeringen!

 

Hoe kan je nu echt op de beste manier je motor verzekeren?

De tot dusver aangehaalde informatie in verband met je motor verzekeren is natuurlijk ongelofelijk interessant. Dit gezegd hebbende is het natuurlijk wel zo dat we nog een antwoord moeten geven op de vraag hoe je nu precies je motor op de meest optimale wijze kan verzekeren. Wel, het antwoord op deze vraag hoeft eigenlijk helemaal niet moeilijk te zijn. Het is immers in de praktijk zo dat je daarvoor rekening dient te houden met een aantal belangrijke factoren. Denk hierbij aan:

  1. De waarde die je motor heeft;
  2. De manier waarop je de motor gaat gebruiken;
  3. Over welke persoonlijke voorkeuren je beschikt;

Je motor verzekeren door middel van een allrisk wanneer deze eigenlijk slechts een minieme waarde vertegenwoordigt is bijvoorbeeld doorgaans financieel uiteraard helemaal niet interessant. Ben jij echter iemand die de keuze heeft gemaakt om een gloednieuwe motor aan te schaffen en zou je deze graag op de meest optimale wijze willen kunnen verzekeren? Dan is een allrisk zeker wel interessant. In ieder geval, het is mede omwille van dit aangehaalde voorbeeld dat het niet zomaar mogelijk is om één algemeen interessante motorverzekering voor iedereen aan te halen.

Regelmatig je motorverzekering vergelijken is altijd een goed idee

Tot slot geven we je nog graag één extra belangrijke tip mee. Het is in de praktijk zeer belangrijk om er rekening mee te houden dat het aanbod met verzekeringen op de markt regelmatig bepaalde veranderingen ondergaat. Dat betekent dat de motorverzekering die je hebt afgesloten tegenwoordig misschien wel de beste keuze kan zijn, maar dat hoeft in de toekomst niet noodzakelijkerwijs nog steeds het geval te zijn. Omwille van die reden wordt het eigenlijk aangeraden om een motorverzekering vergelijking minstens één keer per jaar uit te voeren. Op deze manier blijf je altijd op de hoogte van het beste aanbod op de markt en kan je overstappen wanneer nodig.