juni 12, 2024

Pauw Kraan Vervoer

Vervoer en Logistiek

Speciaal transport: wat is dat eigenlijk?

speciaal transport

Wanneer goederen worden vervoerd, dan gebeurt dit vaak op dezelfde manier. Als het bijvoorbeeld gaat om levensmiddelen dan kun je vaak soort van dezelfde technieken gebruiken in je vervoer. Er zijn echter ook goederen die afwijken. Deze vragen dan om speciaal transport.

Wat is het?

Speciaal transport wordt ook wel exceptioneel transport genoemd. Het is het vervoeren van goederen die qua afmetingen of juist qua massa afwijken van de norm. Ze zijn daardoor in strijd met de regelgeving voor het wegvervoer. Toch moeten ze natuurlijk vervoerd worden. Dat gebeurt dan door speciale transportbedrijven. Wat deze transportbedrijven zo speciaal maakt, is dat ze een vergunning of ontheffing hebben om dit soort goederen te vervoeren. Je kunt dus niet zomaar bij elk transportbedrijf aankloppen als je op zoek bent naar transport voor afwijkende goederen. Je moet een specialist inhuren. 

Ga voor veel opties

Een goede stap is om eens te kijken welke opties er zijn, ofwel welke bedrijven dit speciale transport aanbieden. Het zal je opvallen dat het er niet veel zijn. Ben je op zoek naar een samenwerkingspartner voor lange termijn? Zorg dan dat je kiest voor een bedrijf dat van alle markten thuis is. Het is een goed idee als ze ervaring hebben met zware transporten maar ook technische transporten of andere speciale transporten. Een uitgebreid wagenpark is dan ook geen overbodige luxe. 

speciaal transport

Nationaal en internationaal

Vergeet daarnaast niet rekening te houden met waar de goederen heen moeten. Is dit in het buitenland? Zoek dan een bedrijf waar men ervaring heeft met zowel nationaal als internationaal transport. In het buitenland gelden namelijk weer andere regels.