juni 12, 2024

Pauw Kraan Vervoer

Vervoer en Logistiek

ABS sensoren en de werking van het ABS-systeem

autopartsonline.nl

Auto’s zijn standaard voorzien van een ABS-systeem, waarvan ook de ABS sensoren een onderdeel zijn. In dit artikel vertellen we je meer over de werking van dit systeem en de redenen, die maken dat het vervangen van deze sensoren eens in de zoveel tijd noodzakelijk is. Wanneer het systeem niet meer naar behoren zou werken, bijvoorbeeld door slijtage aan de sensoren, kan dit gevaarlijke situaties met zich meebrengen. Voor het vervangen van de versleten sensoren kun je terecht bij een monteur in de buurt. Het kan lonen om de sensoren vooraf zelf alvast online te bestellen. Later in dit artikel leggen we je uit, waarom dit zo interessant is.

 

Werking van de ABS sensoren en het ABS-systeem

Het ABS-systeem staat voor “antiblokkeersysteem”, wat bedoeld is om het blokkeren van wielen tegen te gaan. De wielen zouden geblokkeerd kunnen worden, wanneer de auto heel plotseling tot stilstand wordt gebracht. Denk aan een situatie waarbij een noodstop gemaakt moet worden. Om een dergelijke noodstop te kunnen herkennen, zijn er ABS sensoren in de auto geplaatst. Deze sensoren detecteren de plotselinge rembeweging van de auto en zorgen dat het ABS-systeem geactiveerd wordt. Op deze manier kan de auto veilig tot stilstand worden gebracht in een noodsituatie.

 

Zelf losse onderdelen voor je auto bestellen

Er zijn tegenwoordig verschillende webwinkels met losse onderdelen voor auto’s op internet te vinden. Eerder in dit artikel werd al beschreven, dat het kan lonen om deze onderdelen zelf te bestellen. Tijdens een APK-keuring van de auto kan blijken dat de versleten onderdelen, zoals de sensoren, vervangen moeten worden. Schaf deze sensoren online aan en neem ze mee naar je vaste automonteur. De monteur kan ze vervolgens voor je plaatsen. Op deze manier bespaar je flink op de kosten voor deze onderdelen. Een monteur zal in veel gevallen namelijk een bepaalde marge over de onderdelen rekenen. Immers, een monteur moet moeite doen om de onderdelen voor je te bestellen.

 

 

ABS sensoren